Små enkla val i livet kan göra skillnad för ditt immunförsvar!

Jag har tidigare beskrivit i mina inlägg hur viktigt det är med probiotika och dessa bakteriers arbete för din hälsa i både kropp och knopp. Idag skall vi prata om prebiotika och dess inverkan på kroppens funktioner och ditt välmående.
Probiotika har som vi pratat om tidigare till uppgift att balansera skadliga bakterier i kroppen så dessa inte får fäste och skapar sjukdom.
Prebiotika har då till uppgift att föda och förstärka probiotikabakterierna och deras arbete. Ett exempel är att när probiotika bakterier gör sitt jobb så blir det en lätt försurning bara för att många av de bakterier som man bekämpar mår dåligt och inte överlever i sur miljö. Då behöver kroppen tillföras ämnen som balanserar denna sura miljö och gör det mer basiskt igen för att kroppen skall må bra. Där kommer prebiotika in i bilden. Prebiotika skapar en behagligare miljö för att tarmen längre ner i systemet ska kunna ta upp vitaminer och mineraler.
Prebiotika är ofta kolhydrater som inte spjälkas utan far genom kroppen utan att tas upp för att användas som energi. Exempel på dessa är grönsaker som blomkål, ärtor bönor, broccoli, linfrön, bär och chiafrön. Dessutom ger vattenlösliga fibrer mycket prebiotika och dessa hittar vi i apelsiner, kiwi, päron och aloe vera bland annat.
En annan viktig prebiotisk produkt är betaglukaner som återfinns i t.ex. havre och som dessutom har en gynnsam effekt på kolesterol omsättningen (de som har högt kolesterol skall äta betaglukaner och vattenlösliga fibrer istället för att äta medicin som statiner, mer om det i kommande inlägg).
Om du råkar ut för stor stress och får problem med magen och till och med får magsår så är det av yttersta vikt att du behandlar med antibiotika och probiotika samtidigt för då tar du bort 90 % av alla magsårsbakterier. Att sedan fortsätta att stärka immunförsvaret med prebiotika är ju givet en naturlig följd för att få till balansen.
Om vi sedan kopplar tillbaka till mina tidigare resonemang runt nervtrådarnas riktning (och magens på verkan på vår mentala hälsa) ser vi att 10 % av nervsignalerna går från centralen i hjärnan och ut i kroppen medan 90% av signalerna går från kroppen till hjärnan. Då förstår vi att vårt mentala välbefinnande påverkas i mycket hög grad av balansen i magen.
Flertalet studier pekar nu på att Colon cancer och Parkinsson skulle ha koppling till hur tarmens biokemi balanseras. Så när jag träffar personer som har psykiska problem med exempelvis ångest och som av sin behandlande läkare ordinerats betablockerare, men som inte tillfrågats, hur mår magen. Då måste man undra vem som har mest problem.
Pektin är ett annat ämne som innehåller mycket prebiotika och kan återfinnas i äppelskal, så talesättet att ett äpple om dagen håller doktorn borta får en ny innebörd.
Tänk också lite på tillagningen, att inte koka grönsakerna i saltat vatten där inga näringsämnen blir kvar utan lägg grönsakerna i en kastrull med 2 klickar smör och lite gladpack över så blir det en ångkokning som behåller alla näringsämnen.
Ät lite mjölksyrade grönsaker så förstärker du processen ännu mer.
Din miljö skapar givet hela din tillvaro, både socialt, mentalt och fysiskt och i min värld så formas den av din inre miljö som skapas av dina bakterier och dess balans.
Skippa drive in lunchen
Mats Petersson