Kroppens inre klocka – den viktigaste tiden vi har!

Vi skall prata om något som heter den inre klockan och den är liksom den vanliga klockan inställd på 24 timmar och kallas för de cirkadianska cyklerna. I miljontals år har evolutionen gett oss en inre klocka som för djur, växter och människor ställer in vår dygnsrytm. Dessa cykler reglerar nästan allt som händer i vår kropp under ett dygn, såsom temperatur, aptit, sömn, hormoner och ämnesomsättning.

Evolutionen hade dock inte räknat med att vi skulle hitta på en teknisk innovation som flygplan så att vi kan resa i tiden under samma dygn och därför har vi ingen anpassning till förflyttning i tidszon. Istället drabbas vi av ”jetlag” och vissa av oss blir smått sjuka när detta inträffar, för att kroppen inte hänger med att ställa om sina cykler till det nya läget. Personligen blir jag själv helt krossad när jag flyger långt, t ex till Thailand, men jag har hittat ett sätt att få kroppen in i cykel-balans och det är träning.

Kroppens egna timvisare
Kroppen har även tidsgivare som säger till vad klocka är på dygnet så att kroppen kan ställa in sig på vad den skall göra;

Ljus är en tidsgivare som reglerar cyklerna och säger till att – Nu skall vi äta eller sova.
Därför kan sömnrytmen störas om vi skulle vara vid polcirkeln sommartid och inte uppleva mörker alls. Detta då kroppen inte får tillräcklig mängd melatonin och kommer således inte till ro. Omvända fenomen inträffar vintertid då det kan kännas som att man kan sova hur långe som helst då det är mörkt och kallt.

Temperatur är en annan tidsgivare som vid sval nivå utsöndrar mer melatonin vilket ger mer trötthet, än tvärtom vid hög temperatur minskar mängden melatonin och man har svårare att komma till ro.

Social stimuli ökar vakenhet och under semester och ledighet umgås vi ofta mer och vi tenderar således att vara mer vakna på grund av denna stimulans.

Födointag ändrar din inre klocka så när vi på semester kanske äter senare på kvällen så ger det också en förskjutning i dina cykler.
Ämnesomsättningen styrs av denna klocka så då kroppens förbränning går ner på natten då det är tänkt att det skall vara mörkt och din kropp skall sova och repareras.
När denna tidsgivare rubbas (liksom andra) uppstår problem – Det ser jag inte minst på de klienter jag behandlar vilka reser mycket runtom i världen och hur svårt de har att hålla vikten på en rätt nivå.

Vad är då nyckeln till att hålla denna inre klocka i rätt balans och vad är det som reglerar alla dessa tidsgivare på bästa sätt, vare sig vi jobbar skift eller reser jorden runt varannan vecka!?

JO – TRÄNING!
Att regelbundet och gärna varje dag få till ett 30 minuters träningspass reglerar dessa parametrar så det går att upprätthålla optimal hälsa, trots yttre rubbningar!

Sömn – temperatur – social anpassning – ämnesomsättning – sexuell funktion, allt regleras med 30 minuter träning på semestern eller skiftjobbet.

Rymd forskning? Knappast – träna gärna och ofta! Klicka i kategorierna till höger för att få tips och inspiration till träning som passar dig!

I hälsans tjänst
Mats