Kroppen styr vårt beteende!

Chefen på jobbet säger en dag ”nu tänker vi positivt” och vips blir det så!
Nej så enkelt är det inte.
I min värld börjar det med hur man mår, ur det så föds våra tankar och därefter kopplas vårt beteende på.
Hjärnforskare säger att vi har 90 000 tankar i huvudet om dagen och av dessa är 60 000 gamla som vi tänkt förut. Om vi då tänker negativt så har dessa tankar tolkningsföreträde i hjärnan och bestämmer att livet är pest trots att vi egentligen har det ganska bra. Hjärnan kan alltså bestämma att tillvaron suger just nu.
Om min hjärna tänker 60 000 återkommande negativa tankar om tillvaron varje dag, hur blir mitt beteende då? Denna mentala inställning skapar frustration, sorgsenhet, ledsamhet, ilska och motsträvig inställning till förändringar.
Så hur ser då en beteende förändring ut? Jag går alltid in i minsta beståndsdel i kroppen via hormoner och celler.
Om vi ger kroppen 3 grundläggande faser som rätt näring, mycket rörelse och sedan tillräckligt med sömn, så faller polletten på plats.
Lyssna här: Vi är inte gjorda för kemiska sammansättningar av aminosyror eller sockerarter som kroppen inte har enzymer att bryta upp eller ta om hand. Kroppen reagerar med stress på cellnivå och de hormonprocesser som skall sätta in för att vi skall känna oss nöjda och glada uteblir.
Varför blir man go och glad av en vecka i fjällstugan med choklad och vispgrädde och ett parti yatzy?
Jo, kroppen får tonvis med endorfiner som i sin tur öppnar upp hjärnans belöningssystem, så att man får en go’ känsla i kroppen – livet är kul.
Denna känsla kan man få även på hemmaplan under resten av året genom att 3-4 gånger i vecka aktivera sig efter tycke och smak.
Om inte måste kroppen få sin belöning på annat sätt och det enklaste är genom alkohol eller socker. En minst sagt kortsiktig belöning då kroppen stressar än mer och förstås påverkar vårt beteende som blir därefter.
Du har kanske märkt någon gång då du tränat riktigt bra en period att du känner hur kroppen nöjer sig med ett glas vin eller mindre sötsaker, detta helt enkelt för att du är förnöjd med livet ändå tack vare träningen.
Så om man får ordning på magen, äter på bestämda tider och inte blir offer för enkla lösningar, så orkar man ta sig iväg på ett zumba pass eller en powerwalk och efter det sover man riktigt gott!
Detta borgar för att beteendet blir mer balanserat, vi blir mer lösningsorienterade och ser möjligheter istället för hinder!
I hälsans tjänst
Mats Petersson