Hur många vill plocka bort november ur kalendern?

Snön kommer, mörkt klockan halv två, vinden viner i knutarna, jag har just satt på vinterdäcken och sommarfärgen har definitivt lämnat kinderna. Man undrar om det någonsin varit tråkigare eller om det bara är en läggningsfråga hos mig och min enkla hjärna.
Jag skall idag prata lite om smärta och deppighet och hur vi skall betvinga dessa tråkiga tillstånd.

”Happy live longer” sägs det och dessutom lever de mer hälsosamt totalt sett, men finns det verkligen stöd för detta i vetenskapen eller är det bara en myt?

Ingemar Bergman blev nästan 90 år men man undrar om han var speciellt lycklig när han skrev sina mästerverk fyllt av ångest och vånda.

Nåväl, nu tar vi tag i det här och ser om vi kan bena ut problemen och hitta lösningar.

I psykologin säger man att man inte skall oroa sig över saker man inte kan kontrollera, utan istället acceptera faktum och det låter ju väldigt lätt när man är en grubblare som jag. Vidare skall man känna tacksamhet för det man har och inte måla fan på väggen. Så om vi tar inledningsfrasen en gång till fast med ett annat tänk så skulle det låta:

Vilken tur att snön kommer imorgon och bidrar med lite ljus och vad bra att jag satt på vinterdäcken så att jag kommer fram till jobbet som jag skall. Mörkret sänker sig redan klockan halv två men om 6 veckor vänder det och blir ljusare och att jag blivit lite blek om nosen kompenserar jag med extra D-vitamin som gör att jag kommer att klara november förkylningen.

Känslor följer vår övertygelse, så om vi bestämmer oss för att nu är det bara motigt och eländigt så kommer våra känslor att styra oss mot ett deppigt betéende, följt av felaktiga val i tillvaron som leder oss mot ohälsa.

Vi har också våra förväntningar att brottas med. Om vi hela tiden sätter upp för höga förväntningar om lycka och välgång, så kommer vi aldrig att nå ända fram och våra känslor kommer att dämpa oss och skapa negativa tillstånd fastän vi borde vara tacksamma för det vi faktiskt uppnått. Samtidigt är ju detta motsägelsefullt när man i arbetslivet såväl som idrotten vill sätta höga mål och arbeta med målbilder för att bryta barriärer. Då är det ju extra viktigt att vara i nuet och samtidigt som man strävar, känna tacksamhet för det man åstadkommit. Och inte minst ibland omformulera sin övertygelse så att våra känslor tar rätt form och leder oss mot framgång och lycka.

Inflammationer
Om vi nu gräver oss vidare i naturvetenskapen och tittar på psykosocial stress, felaktiga kostval, fetma, obalans i tarmreglering så bildas en ökning av celler som skapar inflammation.

Dessa inflammationer kan skapa nedstämdhet, långsam tanke, undvikande beteende såväl som ändrad förbränning. De här inflammationsämnena interagerar med dina mentala hormonfunktioner så dessa monteras ned och du har lättare att hamna i depression. En depression i sin tur signalerar utsöndring av cytokiner som ökar på inflammatoriska processer, samtidigt som kortisolkänsligheten minskar vilket ger sämre skydd mot inflammationerna. Huuu!
Detta tillstånd i kroppen signalerar med vagusnerven till hjärnan att nu är det fara o färde. Ett enzym gör att aminosyran tryptofan som vanligtvis bildar serotonin och melatonin och som skapar återhämtning och sömn, istället bildar en aminosyrestruktur som triggar oro och irritation.

Om nu immunsystemet blir överaktiverat pga smärta så svarar också kroppen sämre på mediciner mot depression.

 Så vad göra?

  • Ät bra fetter, olivolja, kokosfett, avokado och nötter.
  • Ta bort gluten helt och under 28 dagar helt avstå bröd och pasta.
  • Jaga sockerfällor, ät så rent du kan.
  • Ketos är ett tillstånd av fettförbränning som dramatiskt minskar inflammationsmarkörer. Ketos kommer man bara i om man äter en lågkalori diet men som ändå innehåller de näringsämnen kroppen behöver. Ta hjälp här av utbildad expertis på Ketogen diet.
  • Ät mer grönsaker som får fermenteras i tarmen och bilda bra bakterier så tarmfloran balanseras.
  • Ät tillskott av probiotika, t ex Flora-50.
  • Karl Hultén har skrivit en bra bok om kost för autoimmuna sjukdomar. Köp den.

TRÄNA: det du kan i förhållande till din smärtbild.

TÄNK: Tacksam för det man har ger mindre oro, bättre sömn, mer positiva känslor, bättre balans på neurotransmittorer, mindre inflammationer, bättre Kortisol respons.

GÖR:

Smileys
Notes, tack för att du finns
Var utomhus
Var snäll
Kom iväg!
Socialisera
Gör något, syfte-mål

INTE: Sociala medier skapar mindre tillfredställelse och tacksamhet. Man får istället för sig att alla andra har det toppen och är lyckliga utan bekymmer och mina känslor skapar istället mer smärta eller oro.

Så för att sammanfatta denna november attack så blev det så här:

Jag tar på mig så mycket jobb som möjligt så hjärnan får vara kreativ i en fysisk riktning med problemlösningar och målbilder.

Jag lägger in extra träning denna månad för att kroppen skall bilda så mycket endorfin som möjligt, att all smärta hålls i schack, minst 4 pass i veckan.

Jag äter så mycket ekologiskt som möjligt denna månad och dessutom flertalet vegetariska måltider varje vecka.

Jag fyller på med extra bra fetter som nötter, olivolja och kokosfett.

Dessutom tar jag extra D- vitamin 4000 IE som reglerar mitt humör.

Vi bokar in några lördagar med vänner och hemlagad mat och dessutom en tripp till Göteborg för att socialisera.
Så ”va fan” skall man gnälla över november när det är full fart med massor med kul och bra jobb. Sen är julen här med skidåkning och så går vi mot ljusare tider och en ny vår.

NU KÖR VI!