Behöver vi äta fibrer?

Fibrer i kosten har varit omdiskuterat i flera omgångar de senaste 30 åren, där det ibland framhållits att hålla ner på fibrer för att minska belastningen på mage och tarm.

Men i nästa stund så har hälsofrämjande saker påpekats och fiberintaget har ökat.
Det som med all önskvärd tydlighet framgår i alla nya forskningsrön är att vi borde äta mer fibrer än vi gör idag, sen finns det människor med speciella problem som skall avstå under en tid för att vila systemet, men jag skall reda ut frågetecknen här.

Jag kommer att prata om olika typer av fibrer där en variant är vattenlösliga fibrer som lätt spjälkas och där näringen tas upp av kroppen och har mängder med funktioner på lika många platser i din kropp. Sedan finns det en typ av fiber som är ospjälkbar och som mest jobbar som städare och ”bulldoser” i tarmkanalen.

I västvärlden så är intaget i snitt mellan 10-15 gr fibrer per dag och vi borde äta mellan 75-150 gr per dag. Om vi sedan kopplar de sjukdomar som följer med ett lågt fiberintag, så förstår vi snabbt varför vi mår som vi gör och varför läkemedelsföretagen skär guld från våra taskiga kroppar.

Fiberflingor som verkar vara så bra innehåller så kallade lektiner som reagerar i din kropp som om det är en inkräktare och skapar inflammationstillstånd och med detta tarmproblem.
Så dina frukostflingor kan skapa kaos, istället för som reklamen säger lugn och ro.

Varför skall du äta extra med grönsaker som innehåller fibrer?

  • Vattenlösliga fibrer som Aloe Vera, kiwi och apelsin reglerar och balanserar kolesterolet i din kropp mycket mer effektivt än alla mediciner. De ger blodsockerkontroll och saktar ned spjälkningen av kolhydrater så därför är de riktigt viktiga för vikten. Dessutom skapar fibrer mättnad som känns behagligt.
  • Många grönsaker som broccoli och spenat innehåller bägge typer av fibrer så dessa gör massor med nytta på olika ställen.
  • På grund av sin effekt på kolesterolet och ökat HDL så skapar fibrerna en 40 % lägre risk för att få hjärtinfarkt.
  • Minskar risken för stroke.
  • Hudproblem orsakas ofta av svamp eller andra jäsningsprocesser. Dessa minskar vid ett bra intag av vattenlösliga fibrer.
  • Divertiklar (tarmfickor) kan förbättras av ospjälkbara fibrer som bönor, broccoli, grönkål, och morötter. Inflammerade polyper kan reduceras med upp till 40 %.
  • Minskar risken för hemorojder.
  • IBS förbättras och underlättas med vattenlösliga fibrer, vi har fantastiska resultat på IBS med just fibrer från innerblads aloe vera.
  • Gallsten och njursten motverkas av högt intag av vattenlösliga fibrer, troligtvis beroende på balanseringen av insulin och socker.

Vid läckande tarm, allergier, reflux och födoämnesallergi så skall man hålla ner på intaget av fiberrika grönsaker till en början för att ge levern en chans att ta hand om giftämnen och även läka magens bakterie angrepp för att sedan sakta föra in fibrer med först vattenlösliga tillsammans med hög dos probiotika.

Har du problem, så sök upp en näringsmedicinsk expert som sätter in sakerna i rätt ordning, så att du får ordning på magen.

Är du ganska frisk så ser du till att säkra din hälsa med att varje dag äta något av följande: Blomkål, broccoli, chiafrön, linfrön, spenat, bönor, nötter, rödkål, vitkål eller betor.

Sköt om er!

Mats